Využití kompozitních materiálů v civilním letectví - Nožička, Radek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Tato práce je zpracována formou rešerše a pojednává o využití kompozitních materiálů v civilním letectví s důrazem na konstrukce dopravních letadel. První část práce se zabývá obecným rozdělením kompozitních materiálů a popisem jednotlivých druhů matric a výztuží. Druhá část práce dává stručný přehled o historii využití kompozitů u dopravních letadel, popisuje rozdělení letecké konstrukce, pojednává o nepoužívanějších kompozitních materiálech v leteckých konstrukcích a nabízí přehled nejpoužívanějších výrobních technologiích.

This thesis is written in a research form and it’s focused on the usage of composite materials in civil aviation with the emphasis on the structures of airliners. The first chapter deals with the basic classification of composites and the description of the particular kinds of matrices and reinforcements. The second chapter gives a brief introduction to the history of the usage of composite materials at the airliners, decribes the classification of the aircraft structure, discusses the most widely employed composite materials in aircraft structures and offers an overview of various manufacturing methods.
The use of composite materials in civil aviation
Keywords: Kompozit; matrice; výztuž; konstrukce letadla; dopravní letadla; Composite; matrix; reinforcement; aircraft structure; airliners