Cirkulární ekonomika ve stavebnictví - Tatarin, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2023)
Cílem této bakalářské práce Cirkulární ekonomika ve stavebnictví je zmapovat zdroje primárních surovin a výrobu recyklátů v kontextu stavební produkce a provést cenovou a geografickou analýzu. Rozšiřování principů cirkulární ekonomiky je zasazeno do kontextu dnes rozšířené lineární ekonomiky. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část se zabývá rozborem cirkulární ekonomiky a možnostmi recyklace stavebních odpadů. V praktické části je následně provedena analýza současného stavu produkce nerostných surovin klíčových pro stavební průmysl, současná produkce stavebních recyklátů, možnosti navýšení recyklace a zvýšení uplatnitelnosti podstaty cirkulární ekonomiky. V závěru práce jsou shrnuty výsledky analýzy a možná zlepšení.

The goal of this bachelor thesis Circular Economy in Construction is to map the sources of primary raw materials and the production of recyclates in the context of construction production and to perform a price and geographical analysis. The extension of the principles of circular economy is set in the context of the now widespread linear economy. The bachelor thesis is divided into two parts. The theoretical part deals with the analysis of the circular economy and the possibilities of recycling construction waste. The practical part then analyses the current state of production of minerals key to the construction industry, the current production of construction recyclates, the possibilities of increasing recycling and increasing the applicability of the essence of the circular economy. The paper concludes with a summary of the results of the analysis and possible improvements.
Circular economics in construction
Keywords: Cirkulární ekonomika; lineární ekonomika; stavební odpad; recyklace; těžba primárních surovin; podzemní zásoby stavebních surovin; výhradní ložiska; nevýhradní ložiska; těžená ložiska; netěžená ložiska; bilanční zásoby; nebilanční zásoby; vyhledané zásoby; prozkoumané zásoby; betonový recyklát; cihelný recyklát; recyklované kamenivo; Circular economy; linear economy; construction waste; recycling; extraction of primary raw materials; underground reserves of construction raw materials; exclusive deposits; non-exclusive deposits; mined deposits; unmined deposits; balance reserves; non-balance reserves; prospected reserves; explored reserves; concrete recyclate; brick recyclate; recycled aggregate