Studium viability kardiomyocytů s využitím konfokální mikroskopie - Chutný, Pavel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Tato práce popisuje zkoumání viability kardiomyocytů pomocí konfokální mikroskopie. Teoretický úvod zahrnuje základní principy fluorescence a využití fluorescenčních barviv v buněčné biologii. Dále se věnuje struktuře kardiomyocytů, izolaci jednotlivých buněk ze srdce a metodám měření jejich viability. V neposlední řadě je zde popsán konfokální mikroskop jako hlavní nástroj při zobrazování kardiomyocytů. Další kapitoly se pak již věnují vlastním experimentům a jejich vyhodnocování.

This work describes the study of cardiomyocytes viability using confocal microscopy. The theoretic introduction covers the basic principle of fluorescence together with fluoresceins in cells biology. The struction of cardiomyocytes, their selection from the lively heart and the methods of viability examination is comprised in the next part. The third topic is about confocal mikroskopy and its posibilities in cardiomyocytes imaging. In next chapters are described the experiments and their evaluating.
Study of cardiomyocytes viability using confocal microscopy
Keywords: Fluorescence; fluorescenční barvivo; viabilita kardiomyocytu; konfokální mikroskopie; detekce hran; Fluorescence; fluorofor; cardiomyocite viability; confocal microscopy; edge detection