Nosná ocelová konstrukce rozhledny - Virág, Patrik (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Předmětem diplomové práce je návrh a posouzení nosné ocelové konstrukce rozhledny, která je situována jihovýchodně od obce Černá Hora v okrese Blansko. Součástí práce je návrh dvou variant a jejich statický výpočet, dále technická zpráva a výkresová dokumentace ve stanoveném rozsahu. Konstrukce rozhledny je vysoká 25,3 m a maximální půdorysný rozměr je 6 x 6 m. Jako hlavní materiál byla zvolena ocel S355. Dílčími cíli práce bylo stanovení stálého, užitného a klimatického zatížení, následně jeho zadání do výpočetního modelu a po výpočtu vnitřních sil a deformací posouzení nosných prvků a vybraných styčníků konstrukce. Ve výpočtu je také uvažováno s dynamickými vlastnostmi konstrukce. Výpočty jsou provedeny podle platných norem ČSN EN.

The subject of the diploma thesis is design and structural analysis of loadbearing steel structure of observation tower, which is located southeast of Černá Hora, township Blansko. The design is processed in two options. Parts of the thesis are engineering report, structural design report for both of the options and graphical documentation in specified range. The structure’s height is 25.3 m and maximal ground plan dimension is 6 x 6 m. Steel grade S355 was chosen as main material. The sub-objectives of the structural analysis are load effects calculations (permanent load, imposed load and climatic load), entering of loads to the calculation model and calculation of internal forces and deformations. An assessment of the supporting elements and selected joints is also included. There are dynamic design features considered in the calculation. All calculations were performed in accordance with valid ČSN EN standards.
Steel Structure of Observation Tower
Keywords: ocel; rozhledna; statický výpočet; zatížení větrem; námraza; stabilita; vlastní frekvence; dimenzování; kotvení; spoje; steel; observation tower; structural design; wind load; icing; stability; natural frequency; designing; anchoring; joints