Analýza vybraných aktivních látek v různých druzích výrobků z rýže - Valentová, Radka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2011)
Předložená diplomová práce je zaměřena na analýzu vybraných aktivních látek v různých druzích loupaných a neloupaných rýží. V daných rýžích byly analyzovány fenolické látky, antioxidační aktivita, obsah sacharidů a obsah vitaminu C. Aktivní látky a sacharidy byly analyzovány spektrofotometricky a pomocí RP-HPLC-UV/VIS. Obsah fenolických látek a sacharidů byl vždy proměřen před a po kyselé hydrolýze, kdy se obsah těchto látek až několikanásobně zvyšoval z důvodu uvolňování aktivních látek z glykosidů. Součástí diplomové práce byla i senzorická analýza a spotřebitelský dotazník. Nejvyšší hodnota antioxidační aktivity byla naměřena u rýže indiánské. Nejvyšší obsah celkových polyfenolů a flavonoidů před hydrolýzou byl naměřen u rýže červené Natural, po hydrolýze byl nejvyšší obsah naměřen v rýži indiánské. Nejvyšší obsah individuálních flavonoidů, fenolických kyselin a katechinů byly naměřeny v rýži indiánské, rýži Tří barev a v rýžích parboiled. Obsah celkových a redukujích sacharidů před hydrolýzou byl nejvyšší v rýži indiánské, kdežto po kyselé hydrolýze se obsah sacharidů pohyboval u většiny vzorků ve velmi podobných hodnotách. Množství individuálních monosacharidů se po kyselé hydrolýze vždy zvyšovalo, naopak množství disacharidů se snižovalo. Nejvyšší koncentrace jednoduchých sacharidů byla naměřena v rýžích parboiled a indiánské. Obsah vitaminu C byl detekován pouze ve čtyřech druzích rýže, a to ve dvou rýžích parboiled, rýži Tří barev a v rýži indiánské.

Presented diploma thesis is focused on analysis of selected biologically active substances in different kinds of natural and peeled rice. In rice samples phenolic compounds, antioxidant activity, content of saccharides and vitamin C were analysed. Active substances and saccharides were analysed by UV-VIS spectrophotometry and RP-HPLC-UV/VIS. Content of phenolic compounds and saccharides was measured before and after acid hydrolysis. The content of these compounds increased several times because of release of active substances from glycosides. As a part of diploma thesis basic sensory analysis was performed and consumer questionnaires were evaluated. The highest level of antioxidant activity was detected in Indian Wild rice. The highest content of total polyphenols and flavonoids was detected in Red Rice Natural before acid hydrolysis. After acid hydrolysis the highest content was detected in Indian Wild rice. The highest content of individual flavonoids, phenolic acids and catechins was detected in natural rice Indian Wild, Rice Three colours and in two samples of rice parboiled. The highest content of total and reducing saccharides was found in rice Indian Wild before hydrolysis, while after hydrolysis the content was very similar in all rice samples. The amount of individual monosaccharides after acid hydrolysis increased, while total content of disaccharides decreased. The highest value of simple sugars was detected in rice parboiled and Indian Wild rice. The content of vitamin C was detected only in four rice kinds - in two samples of rice parboiled, Rice Three colours and rice Indian Wild.
Analysis of some active substances in different products from rice
Keywords: Rýže; antioxidanty; fenolické látky; sacharidy; HPLC; Rice; antioxidants; phenolic compounds; saccharides; HPLC