Metody vizualizace proudění v aerodynamice vozidel - Zatloukal, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo vytvoření optimálního flow-vis barviva a určení nejvhodnějšího způsobu jeho aplikace na vozidlo. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První část se zaměřuje na přímé metody vizualizace proudění a analýzu vhodných materiálů pro přípravu flow-vis barviva. Druhá část se věnuje samotné tvorbě barviva a provedení experimentů zaměřených na jeho aplikaci. Součástí práce je také hodnocení vlivu doby aplikace barviva na výsledky vizualizace a analýza finanční náročnosti různých variant barviva.

The main objective of this bachelor’s thesis was to create an optimal flow-vis paint and determine the most suitable application method for its use on vehicles. The thesis is divided into two main parts. The first part focuses on direct flow visualization methods and the analysis of suitable materials for preparing the flow-vis paint. The second part is dedicated to the development of the paint and conducting experiments related to its application. The work also includes an evaluation of the effect of application time on the visualization results and an analysis of the cost implications of different paint variants.
Flow Visualisation Methods in the Vehicle Aerodynamics
Keywords: flow-vis; vizualizace proudění; barva; aerodynamika; olejová vizualizační barva; aplikace barviva; přímé metody vizualizace; flow-vis; flow visualization; paint; aerodynamics; oil-based visualization paint; paint application; direct flow visualization methods