Návrh zefektivnění přípravy výroby u vybrané technologie - Šalanda, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Předmětem této práce je zkrácení normativního strojního času u obráběné součásti. Tohoto zkrácení je dosaženo pomocí lineárního programování řezných podmínek u obrábění děr. Tento způsob je popsán jak teoreticky, tak je i aplikován na dané zadání a výpočtem metodou Simplex. Další způsob je výměna nástrojů u obrábění závitů, jde o výměnu používaných nástrojů za nový, který provede více operací na jednou. Výsledkem je zkrácení strojního času, zvětšení výrobní dávky, kapacity pracoviště a produktivity práce.

The aim of this thesis is shortening of standard mechanical time of work piece from aluminium casting alloy. . The shortening can be reached by linear programming of cutting conditions of cutting conditions during machining holes. This method is defined both theoretically and is applied to given setting and by the calculation by the Simplex method. Another method is exchange of tools at machined threads, it’s exchange of used tools for the new one, that makes more operations at a time. The result is shortening of mechanical time, augmentation of productive dose, capacities of workplace and productivity work.
The Study of More Effectiveness Preparation of Production Process by Selected Technology
Keywords: Optimalizace řezných podmínek; Obrábění slitin hliníku; lineární programování; závitové frézy; výrobní dávka; normativní strojní čas; Optimalization of cutting conditions; cutting of aluminum alloy; linear programming; thread milling cutter; productive dose; normative mechanical time