Hotel Proxima Centauri - Beňa, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Předmětem této diplomové práce je zpracování projektové dokumentace pro realizaci Hotelového komplexu Proxima Centauri. Hotelový komplex je situován na mírně se svažujícím pozemku v blízkosti rybníka Velký Bílovec. Skládá se ze čtyř samostatných, kaskádovitě uspořádaných objektů, z nichž hlavní, řešený touto projektovou dokumentací, zahrnuje zázemí pro hosty a restauraci s kavárnou o celkové kapacitě 150 osob. Hlavní objekt je dvoupodlažní, s jedním nadzemním a jedním částečně zapuštěným podlažím. Zbývající objekty poskytují ubytovací kapacitu pro 48 osob. Architektonickým prvkem je železobetonová vlna, po níž je pomocí schodiště přístupná rozlehlá pochůzná střecha, koncipovaná jako veřejný prostor. Střecha je částečně pokryta polointenzivní vegetací a zbytek plochy je obložen pochůznými betonovými žebry s dřevěnou výplní. Celý střešní plášť je lemován betonovou římsou. Výplně otvorů jsou tvořeny lehkým obvodovým pláštěm v antracitové barvě. Fasáda je tvořena zavěšenými betonovými panely a sloupy. Základová konstrukce objektu je řešena formou vrtaných pilot a základové desky z monolitického železobetonu. Nosný systém je obousměrný, kombinovaný sloupový a stěnový. Stropy jsou monolitické železobetonové. Návrh je v souladu s platnou územně plánovací dokumentací města Velké Bílovice.

The subject of this diploma thesis is the development of project documentation for the realization of the Proxima Centauri Hotel Complex. The complex is situated on a gently sloping plot of land near the Velký Bílovec pond. It consists of four separate, cascading buildings, the main one of which, addressed in this project documentation, includes facilities for guests and a restaurant with a café with a total capacity of 150 people. The main building has two floors, one above ground and one partially submerged. The remaining buildings provide accommodation capacity for 48 people. A distinctive architectural element is a reinforced concrete wave, which provides access via a staircase to a spacious accessible roof terrace designed as a public space. The roof is partially covered with semi-intensive vegetation and the rest of the area is clad with accessible concrete ribs with wooden infill. The entire roof is edged with a concrete cornice. The openings are filled with a lightweight building envelope in anthracite color. The facade is composed of suspended concrete panels and columns. The foundation structure of the building is designed with bored piles and a foundation slab made of monolithic reinforced concrete. The load-bearing system is two-way, combining columns and walls. The floors are monolithic reinforced concrete. The design is in accordance with the valid zoning documentation of the town of Velké Bílovice.
Hotel Proxima Centauri
Keywords: Diplomová práce; hotelový komplex; novostavba; projektová dokumentace; železobetonová vlna; pochozí střecha; vegetační střecha; lehký obvodový plášť; zavěšené betonové panely; vrtané piloty; železobetonový monolitický obousměrný nosný systém; základová deska; BIM; tepelné čerpadlo země-voda; železobetonový monolitický strop; rekuperace.; Master's thesis; hotel complex; new construction; project documentation; reinforced concrete wave; accessible roof; green roof; lightweight building envelope; suspended concrete panels; drilled piers; monolithic reinforced concrete two-way load-bearing system; foundation slab; BIM; ground-source heat pump; monolithic reinforced concrete slab; heat recovery.