XMPP API pro webové aplikace - Vaisar, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2011)
Tato práce se zabývá návrhem a implementací API umožňující tvorbu XMPP aplikací v ECMAScriptu. Její součástí je implementace navrženého API formou ukázkového pluginu pro XMPP klienta Jabbim. Součástí práce je též implementace hry Dáma vytvořená v ECMAScriptu s využitím navrženého API. Na závěr jsou představena možná rozšíření API v budoucnosti.

This thesis deals with design and implementation of an API, that allows creating XMPP applications using ECMAScript. Thesis includes implementation of API as a plugin for Jabbim XMPP client. Part of the thesis is an ECMAScript implementation of board game Draughts using designed API. Finally possibilities of future extensions are discussed.
XMPP API for Web Applications
Keywords: XMPP; Jabber; ECMAScript; JavaScript; WebKit; Návrh API; instant messaging; XMPP; Jabber; ECMAScript; JavaScript; WebKit; API design; instant messaging