Bytový dům ve Zlíně - Jelínek, Roman (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Cílem diplomové práce je vypracovat projektovou dokumentaci pro novostavbu nízkoenergetického bytového domu se 16 luxusními byty, bezbariérovým bytem a lékárnou základního typu na úrovni pro provedení stavby. Jedná se o čtyřpodlažní, nepodsklepený, samostatně stojící objekt s jednoplášťovou plochou střechou, střešními terasami a balkony. Lokalita výstavby bytového domu se nachází v jedné z nejpříjemnějších částí města Zlína – Jižních Svazích II v bezprostřední blízkosti Centrálního parku s cyklostezkou a překrásným výhledem na Zlín. Objekt bude umístěn na pozemkové parcele č. 2144/46, kde se doposud nachází rozestavěné „torzo“ objektu z konce 80. let. Bytový dům je navržen v cihlovém systému Heluz, stropní konstrukce je sestavena z předpjatých dutinových panelů, obvodové zdivo bude zatepleno kontaktním zateplovacím systémem a vnější výplně otvorů jsou plastové a hliníkové s izolačními trojskly. K vytápění a ohřevu vody budou využity obnovitelné zdroje energie, jako je tepelné čerpadlo a solární kolektory. Bytové jednotky o velikosti 3+kk jsou navrženy s nuceným větráním pomocí větracích jednotek s rekuperací tepla. Objekt využívá i moderní stínící prvky, jako jsou venkovní žaluzie a horizontální slunolamy. Součástí projektu jsou také dispoziční studie, seminární práce a energetická část.

The aim of this thesis is to elaborate project documentation for new construction of low-energy residential building with 16 luxury apartments, apartment without barriers and with pharmacy of basic type. It is a four-storey detached building without basement, with flat roof, roof terraces and with balconies. Residential building is located in one of the most enjoyable parts of the city of Zlín – Jižní Svahy II in the vicinity of Central park with bicycle path and with beautiful view of the Zlín. The building will be located on land plot No. 2144/46, where is still situated unfinished building "Torso" from the late 80 years. The residential building is designed in brick system Heluz, ceiling construction is made up of prestressed hollow core slabs, perimeter walls are with external thermal insulation composite system and external doors and windows are made of plastic and aluminum with triple glazing. For heating and water heating will be utilized renewables energy, such as heat pump and solar collectors. Residential units with three residential rooms are designed with a forced ventilation by means of ventilation units with heat recovery. The building also uses modern shielding elements such as outdoor blinds and horizontal sun breakers. The part of the project are also disposition studies, seminar work and energy part.
Residential building in Zlin
Keywords: Stavební projekt; nízkoenergetická stavba; bytový dům; lékárna základního typu; jednoplášťová plochá střecha; střešní terasa; balkon; stropní předpjatý dutinový panel; cihelný systém Heluz; kontaktní zateplovací systém; plastové a hliníkové vnější výplně otvorů; izolační trojsklo; výtah; obnovitelné zdroje energie; tepelné čerpadlo; solární kolektor; větrací jednotka s rekuperací tepla; horizontální slunolam; venkovní žaluzie; předzahrádka; parkoviště; Civil engineering project; low-energy residential building; pharmacy of basic type; flat roof; roof terrace; balcony; prestressed hollow core panel; brick system Heluz; external thermal insulation composite system; plastic and aluminium external doors and windows; triple glazing doors and windows; elevator; renewable energy sources; heat pump; solar collector; ventilation unit with heat recovery; horizontal sun breaker; outdoor blinds; front garden; car park