Užití astronomické nivelace pro vytváření modelů kvazigeoidu - Jurčík, Josef (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2012)
Práce pojednává o užití astronomické nivelace pro vytváření modelů kvazigeoidu. Hlavními vstupními daty jsou složky astronomicko-geodetických tížnicových odchylek určené v bodech sítí AGNES a VEVEŘÍ. Tato data jsou vyrovnávána v sítích a je určován relativní průběh kvazigeoidu. V literatuře [4] se pro zpracování dat tohoto typu používá zjednodušené řešení. Práce se snaží najít nejkomplexnější řešení vyrovnání bez zjednodušení. Výsledky jednotlivých metod jsou porovnány.

My master´s thesis deals with use of astronomical levelling for creation of quasigeoid models. The basic input dates are componets of astronomical-geodetic deflections of the vertical in points, which are determined on AGNES and VEVEŘÍ nets. The dates are adjust for determination of relative quasigeoid. In literature [4], there is simplified solution for adjustment of this dates. The thesis looks for the most comprehensive solutions of adjustment without simplification. The solutions are compared.
Use of Astronomical Levelling for Creation of Quasigeoid Models
Keywords: astronomická nivelace; Delaunayova triangulace; geoid; korelace; kvazigeoid; normála k elipsoidu; referenční elipsoid; složky astronomicko-geodetické tížnicové odchylky; tížnice; vyrovnání podmínkových měření; vyrovnání zprostředkujících měření; adjustment by elements; astronomical levelling; componets of astronomical-geodetic deflection of the vertical; condition adjustment; correlation; Delaunay triangulation; ellipsoidal normal; geoid; plumb line; quasigeoid; reference ellipsoid