Polyfunkční dům - Slezáková, Tereza (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Tato diplomová práce zpracovává projektovou dokumentaci pro provedení stavby polyfunkčního domu v Hradci Králové. Navržený objekt je čtyřpodlažní, nepodsklepený s patnácti bytovými jednotkami, kavárnou a kadeřnictvím. Svislé nosné konstrukce prvního nadzemního podlaží jsou železobetonové. Nosné zdivo ostatních podlaží je z keramických tvárnic. Obvodové zdivo je kontaktně zatepleno fasádním expandovaným polystyrenem a omítnuto tenkovrstvou pastovitou omítkou. Poslední nadzemní podlaží má provětrávanou fasádu z cementovláknitých desek. Výplně otvorů jsou plastová okna a hliníková vstupní dveře s bočním světlíkem a nadsvětlíkem. Vodorovné konstrukce tvoří monolitické železobetonové desky jednosměrně vyztužené. Zastřešení objektu je tvořeno plochou střechou s vegetační vrstvou. Polyfunkční dům je založen na pilotách a železobetonové desce. Objekt je navržen s ohledem na stávající okolní bytovou zástavbu. Součástí diplomové práce je také základní posouzení z hlediska stavební fyziky a požárně bezpečnostní řešení.

This diploma thesis depicts project documentation for realization of a mixed-use building in Hradec Králové. The designed object includes fifteen flats in four storeys, a café, a hairdressing salon and no cellar. Vertical load-bearing walls of the first storey are designed to be built of reinforced concrete. Vertical load-bearing walls of the other storeys are designed to be built of ceramic blocks. The outside wall is insulated with expanded facade polystyrene and plastered with a thin-layer textured cream plaster. The last storey has a ventilated facade made of fibre reinforced concrete panels. The openings are filled with plastic windows including an aluminium entrance door with a fanlight. Horizontal constructions are made of monolithic reinforced concrete panels which are reinforced in one dimension. The roofing in designed as a flat roof with a layer of vegetation. The foundations of the multifunctional house are based on concrete piles and a reinforced concrete slab. The design of the object respects current housing in the area. The diploma thesis includes a basic review of construction physics and fire safety layout.
Mixed-use building
Keywords: Polyfunkční dům; čtyřpodlažní; nepodsklepený; vegetační střecha; plochá střecha; kontaktní zateplení; keramické tvárnice; plastová okna; provětrávaná fasáda; Mixed-use building; four-storey; no cellar; green roof; flat roof; contact insulation; ceramic blocks; plastic windows; ventilated facade