Využití rozptýlené výztuže pro zlepšení mechanických vlastností zemin - Marková, Daniela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Cílem této bakalářské práce byla sumarizace dostupných informací o zemině vyztužené rozptýlenými vlákny. V minulosti bylo po celém světě provedeno velké množství studií zabývajících se tímto tématem. Práce srovnává přístup jednotlivých řešitelů k tomuto problému co se týče vlastností výztuže – její materiál, rozměry a podíl v zemině. Všechny tyto parametry se ukázaly velmi různorodé, zatímco některé zdroje hovoří o vláknech malých rozměrů, jiné naopak o velkých rozměrech. Nejčastěji používaným materiálem se ukázal polypropylen, ačkoliv nebyl zdaleka jediným. Lze hovořit o různých přírodních, syntetických a dokonce i odpadních, jinak nevyužitelných, materiálech. Podíl vláken v zemině je v dostupných pracích uváděn několika způsoby, zde jsou tyto způsoby zhodnoceny a porovnány. Na zemině vyztužené rozptýlenými vlákny je také nutné provádět laboratorní zkoušky pro zjištění vlivu výztuže na inženýrské chování zeminy. Tyto zkoušky se ovšem od zkoušení nevyztužených zemin v některých parametrech liší, proto je na rozdíly upozorněno. Dále jsou shrnuty přístupy konkrétních řešitelů k testování. Z prováděných laboratorních zkoušek lze uvést triaxiální smykovou zkoušku, smykovou krabicovou zkoušku a pro zeminu vyztuženou vlákny specifickou zkoušku vytržení výztuže. V závěru jsou uvedeny a zhodnoceny materiálové modely dostupné pro navrhování zeminy vyztužené vlákny.

The goal of this thesis was the summarization of available information about Fiber-reinforced soil. In the past, many of the previous works were published around the world. This thesis compares what type of fibres are in previous studies used – especially material, their size and amount in the Fiber-reinforced soil. All of these parameters were quite various, some of the sources used small-sized fibres, some used large-sized fibres. The most common material was polypropylene, although it was not the only one. For example, natural fibres, other synthetic materials, and waste materials can be mentioned. The amount of the fibres in the soil is measured in a few different ways, so in this thesis are these ways compared. It is necessary to run laboratory tests to quantify the effect of the fibres on the mechanical engineering properties of the soil. These tests are quite different compared to tests run on the unreinforced soil, so these differences are mentioned. The ways, how Fiber-reinforced soil was tested in different studies, are compared. From laboratory tests can be mentioned triaxial shear test, direct shear test and for Fiber-reinforced soil typical pullout test. At the end of this thesis are said and compared material models available for Fiber-reinforced soil design.
Application of fiber reinforcement to improve soil mechanical properties
Keywords: Zemina vyztužená vlákny; mechanika zemin; triaxiální smyková zkouška; smyková krabicová zkouška; zkouška vytržení vláken; materiálový model.; Fiber-reinforced soil; soil mechanics; triaxial shear test; direct shear test; pullout test; material model.