Lávka pro pěší - Rusňák, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Hlavním cílem této diplomové práce je návrh a posouzení ocelové lávky pro pěší přes řeku Dřevnici ve Zlíně. Jako základní materiál byla zvolena ocel S355 a pro vybrané prvky ocel S235. V úvodní části práce jsou řešeny dvě konstrukční varianty. Tyto varianty jsou poté porovnány a dále je řešena pouze vybraná výhodnější varianta. Vybranou variantou je příhradová konstrukce lávky s dolní mostovkou a zakřivenými horními pásy. Mostovka je tvořena příčníky a mostovkovým plechem s podélnými výztuhami. Rozpětí konstrukce je 35.0 m, šířka lávky je 3.9 m a její výška uprostřed rozpětí činí je 4.2 m.

The main goal of this diploma thesis is a design and verification of a steel footbridge crossing the river Dřevnice in Zlín. As the basic material steel S355 and for selected members steel S235 was chosen. There are two structural variants designed in the introductory part of the thesis. These variants are then compared and in the next part only selected, more favourable variant, is addressed. The selected variant is a truss footbridge with a bridge deck at the bottom and curved top chords. The bridge deck consists of floor beams and steel plate with longitudinal stiffeners. The span of the structure is 35.0 m, the width of the footbridge is 3.9 m and its height in the middle of the span is 4.2 m.
The Footbridge
Keywords: Lávka; ocel; mostovka; příhradovina; pěší; cyklisté; Footbridge; pedestrian bridge; bridge deck; truss; pedestrians; cyclists