Optimalizační algoritmy v logistických kombinatorických úlohách - Bokiš, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2015)
Tato práce se zabývá optimalizačními problémy a především logistickou úlohou Vehicle Routing Problem (VRP). V první části je zaveden pojem optimalizace a jsou představeny nejdůležitější optimalizační problémy. Dále jsou v práci uvedeny metody, kterými je možné tyto problémy řešit. Následně jsou vybrané metody aplikovány na problém VRP a jsou uvedena některá jejich vylepšení. Práce také představuje metodu využívání znalostí předchozích řešení, tedy formu učícího algoritmu. V závěru práce jsou experimentálně optimalizovány parametry jednotlivých metod a ověřen přínos představených vylepšení.

This thesis deals with optimization problems with main focus on logistic Vehicle Routing Problem (VRP). In the first part term optimization is established and most important optimization problems are presented. Next section deals with methods, which are capable of solving those problems. Furthermore it is explored how to apply those methods to specific VRP, along with presenting some enhancement of those algorithms. This thesis also introduces learning method capable of using knowledge of previous solutions. At the end of the paper, experiments are performed to tune the parameters of used algorithms and to discuss benefit of suggested improvements.
Algorithms for Computerized Optimization of Logistic Combinatorial Problems
Keywords: VRP; logistika; distribuce; optimalizace; kombinatorická optimalizace; heuristika; metaheuristika; učení; učící algoritmus; VRP; logistic; distribution; Vehicle Routing Problem; optimization; combinatoric optimization; heuristic; metaheuristic; learning; learning algorithm