Polyfunkční objekt - Lauko, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Cieľom diplomovej práce je vypracovanie dokumentácie pre prevedenie stavby. Objekt je čiastočne podpivničený a z hľadiska stavebnej fyziky je navrhnutý ako budova s takmer nulovou spotrebou energie. Pre účely práce je zvolený polyfunkčný objekt, ktorý pozostáva z veterinárnej ordinácie a chovateľských potrieb. Stavebný pozemok sa nachádza v katastrálnom území Brno-Královo Pole v zastaviteľnom území určenom pre zmiešané oblasti obchodu a služieb na relatívne rovinatej parcele č. 4800/28 na ulici Edisonova. Nová budova sa nachádza na juhovýchodnej strane pozemku, na ktorú nadväzuje parkovisko zo severozápadnej strany. Účel, vzhľad a objem budovy nijak nezasahujú do charakteru územia. Veterinárna ordinácia je čiastočne podpivničená s dvoma poschodiami. V suteréne je technické zázemie pre celú polyfunkčnú budovu. Na prízemí je čakáreň s recepciou a dve vyšetrovacie miestnosti, kancelária a šatňa pre zamestnancov. Na poschodí sú špecializované pracoviská, röntgenové, ultrasonografické, otoskopické, laboratórium a operačná sála spolu s hospitalizáciou pre zvieratá. Obchod s chovateľskými potrebami je navrhnutý ako jednopodlažný, pozostáva z predajného priestorou so skladom a zázemím pre zamestnancov. Juhovýchodná fasáda je pokrytá obkladom z ťahokovu. Konštrukčný systém budovy je stenový, vyskladný z keramických tehál pre tenkovrstvovú maltu. Stropné konštrukcie sú navrhnuté z veľkoplošných filigránových panelov. Strecha je riešená ako vegetčná.

The aim of the diploma thesis is to prepare documentation for construction. The building is partially basement and in terms of building physics is designed as a building with almost zero energy consumption. For the purpose of the work is chosen multifunctional object, which consists of veterinary clinic and shop with pet supplies. The building land is located in the cadastral area of Brno-Královo Pole in a built-up area designated for mixed areas of trade and services on a relatively flat plot no. 4800/28 on Edisonova Street. The new building is located on the southeast side of the property, which is followed by parking from the northwest side. The purpose, appearance and volume of the building do not interfere in any way with the character of the territory. Veterinary clinic is partially basement with two floors. In the basement is a technical background for the whole multifunctional building. On the first floor is a waiting room with a reception and two examination rooms, an office and a changing room for employees. On the floor are specialized workplaces, X-ray, ultrasonographic, otoscopic, laboratory and operating room together with hospitalization for animals. The shop with pet supplies is designed as a single storey, consisting of a sale area with a warehouse and facilities for employees. The southeast facade is covered with expanded metal. The construction system of the building is wall-mounted, made of ceramic bricks for thin-layer mortar. Ceiling constructions are designed from large-area filigree panels. The roof is vegetational.
Multifunctional building
Keywords: budova s téměř nulovou spotřebou energie; chovatelské potřeby; filigránový panel; polyfunkční objekt; popínavé rostliny; tahokov; vegetační střecha; veterinární ordinace; almost zero energy building; pet supplies; filigree panel; multifunctional building; climbing plants; expanded metal; vegetation roof; veterinary clinic