Vliv vápenatých aditiv na vlastnosti rostlinných biopaliv - Halouzka, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2025)
Bakalářská práce se zejména zabývá použitím vápenatých aditiv za účelem zlepšení některých parametrů rostlinných paliv. V první části rešerše je psáno o biomase, vlastnostech tuhých paliv, rostlinné biomase a jejích zástupcích. Další část pojednává o rysech a přínosu vápenatých aditiv. V praktické části jsou popsány metody a postupy zjišťování základních vlastností směsí rostlinných paliv. Nakonec byly u těchto směsí zjištěny charakteristické teploty popela.

The bachelor's thesis focuses primarily on the use of calcium-based additives to improve certain parameters of plant-based fuels. The first part of the literature review discusses biomass, the properties of the solid fuels, plant biomass, and its representatives. The next section addresses the characteristics and benefits of calcium-based additives. The practical part describes the methods and procedures used to determine the basic properties of plant fuel mixtures. Finally, the characteristic ash melting temperatures of these mixtures were identified.
Effect of Ca-based additives on the properties of non-woody biofuels
Keywords: Fytomasa; vápenatá aditiva; hrubý rozbor; charakteristické teploty popela; Phytomass; Ca-based additives; proximate analysis; ash fusion temperatures