Plně diferenční univerzální a řiditelný filtr s proudovými aktivními prvky - Jeřábek, Jan; Šotner, Roman; Vrba, Kamil; Koudar, Ivan (International Society for Science and Engineering, o.s., 2010)
V tomto článku se pojednává o novém plně diferenčním digitálně řiditelném proudovém zesilovači (DACA = Digitally Adjustable Current Amplifier) a jeho možné aplikaci při návrhu plně diferenčních filtrů pracujících v proudovém módu. Jsou prezentovány základní vlastnosti nového prvku a jednoduchý model vhodný pro AC simulace. Prezentovaný filtr byl odvozen z nesymetrické předlohy a je univerzální, což umožňuje realizaci různých typů filtru bez změny obvodového uspořádání. Díky vhodně umístěným prvkům DACA je i snadno řiditelný a přeladitelný. Vlastnosti filtru byly ověřeny simulacemi, jejichž výsledky jsou součástí článku.

A novel fully-differential (F-D) digitally adjustable current amplifier referred to as Digitally Adjustable Current Amplifier (DACA) and its application to the design of F-D filter working in the current mode are presented in this paper. The basic features of DACA and a simple model suitable for AC simulation are shown. The filter was designed by the transformation of the single-ended (S-E) structure and is universal, which means that it operates as any type of filter, without any change to the structure. The parameters of the filter can be easily tuned thanks to properly placed DACA elements. Simulation results are included in the paper.
Fully-differential universal and adjustable filter with current active elements
Keywords: proudový sledovač; proudový zesilovač; DACA; FD-CF; Current follower; MO-CF; current amplifier; DACA; řiditelný filtr; FD-CF; MO-CF; plně diferenční filtr; adjustable filter; fully-differential filter; proudový mód; current mode