Zkvalitnění služeb Hotelu Centro spojené s přechodem na vyšší stupeň hotelové klasifikace - Vaculíková, Michaela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2011)
Diplomová práce se zabývá analýzou spokojenosti zákazníků Hotelu Centro a procesem zavedení systému oficiální jednotné klasifikace ubytovacích zařízení České republiky s cílem získání 4**** třídy v kategorii „Hotel“. Vyhodnocuje současný stav a následně na základě zjištěných nedostatků a požadavků klasifikace navrhuje potřebná zlepšení a opatření. Provádí samotným procesem získání klasifikačního osvědčení.

The diploma thesis deals with the analysis of the customer´s satisfaction of the Hotel Centro and with the process of implementation of the official standard classification of the accommodation facilities in the Czech republic system with an aim to obtain a 4**** class in a category „Hotel“. It assesses a current phase and then on the basis of observed shortages and classification requirements suggest desirable improvements and measures. It shows the process of obtaining the classification certificate.
The Service Improvement of Hotel Centro Associated with Changeover to a Higher Hotel Classification Degree
Keywords: Marketing hotelu; jednotná hotelová klasifikace; marketingový výzkum; spokojenost zákazníka; Hotel marketing; standard hotel classification; marketing research; customer´s satisfaction