Přístup na nástupiště pro osoby na vozíku pro invalidy - Šafář, Zdeněk (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Práce se zabývá posouzením bezbariérového prostředí na železničních stanicích a zastávkách. Bylo vybráno několik typově odlišných stanic, které jsou ve staničním řádu označeny jako přístupné pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace. Stanice byly poté navštíveny, důkladně proměřeny a prozkoumány. Záměrem bylo řešit tuto problematiku jako celkový řetězec všech prováděných úkonů na dotčených místech. To znamená od příchodu cestujících z přednádražního prostoru, provedení všech úkonů ve výpravní budově, až po přístup cestujících na nástupiště a následné nastoupení do vlaku. Z důvodu obsáhlosti problematiky bezbariérovosti se tato práce zaměřuje pouze na jednu cílovou skupinu uživatelů a to na osoby pohybující se na invalidním vozíku.

The bachelor’s thesis focuses on wheelchair accessible survey at railway stations. It has been chosen a few different kind of stations which are marked as physically disabled accessible. Railway stations have been thoroughly visited, gauged and explored. The main intention was to solve these problems as an activity chain performed by people at railway stations. It means everything from passengers arrival, do all steps in a station building, to passengers access to platforms and after that getting on the train. Due to large extent of wheelchair accessible, this thesis has only focused on wheelchair users.
Access to Railway Platform for Wheelchair User
Keywords: přístup; nástupiště; bariéra; invalidní vozík; železniční stanice; access; platform; barrier; wheelchair; railway station