Fotovoltaické články pro napájení nízkoodběrových elektronických zařízení - Slivka, Ján (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Cieľom diplomovej práce bolo vypracovať metodiku merania a navrhnúť aparatúru pre dlhodobé meranie teplotnej závislosti fotovoltaických článkov a lithium-polymérových akumulátorov. Merací systém zostavený na univerzálnej doske pozostával z obvodov na meranie teploty, osvetlenia a nabíjacieho obvodu, ktorý nabíjal akumulátor s kapacitou 110 mAh. Ako zdroj slúžil PV článok BSK-SP9261. Meracou kartou NI-USB 6009 a programom vytvoreným v prostredí LabVIEW 2012 boli zaznamenávané napätia a následne vypočítaná teplota prostredia, intenzita osvetlenia dopadajúceho na PV článok, napätie dodávaným fotovoltaickým článkom a vnútorný odpor akumulátora.

The aim of master’s thesis was to develop a method for long-term measuring the influence of temperature on photovoltaic cells and lithium-polymer batteries and to design such measuring system. System was assembled on universal printed circuit board. It consisted of circuits for measuring temperature, illuminance and charging circuit, which charged battery with capacity 110 mAh. The PV cell BSK-SP9261 was used as source. Voltages was recorded by data acquisition device NI-USB 6009 and loged in program developed in LabVIEW 2012 enviroment. Afterwards, temperature, illuminance, voltage on PV cell and internal resistance of battery were computed.
Photovoltaic celss for supplying low-demand electronic devices
Keywords: fotovoltaika (PV); článok; lithium-polymérový; akumulátor; teplota; photovoltaic (PV); cell; lithium-polymer; battery; temperature