Protetické náhrady horních končetin - Tomanová, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Bakalářská práce shrnuje poznatky o protetických náhradách horních končetin, s hlavním zaměřením na myoelektrické protézy, tzv. bionické ruce. Práce poskytuje přehled mezi jednotlivými typy protéz horních končetin, od protéz kosmetických bez aktivní funkce, po aktivní myoelektrické ruce. Literární rešerše je provedena včetně přehledné tabulky, srovnávající výhody a nevýhody jednotlivých protéz horních končetin. Další část práce se zabývá přímo myoelektrickými končetinami, se zaměřením na dostupné protézy od jednotlivých firem, které se na výrobu těchto protéz specializují. Praktická část je zaměřena na snímání elektromyografických signálů přímo určených pro ovládání myoelektrických protéz. Navržené blokové schéma bionické ruky znázorňuje komponenty potřebné pro její činnost. Přiložený program umožňuje zpracovat signály naměřené pomocí systému Biopac. Výsledkem práce je funkční program založený na principu detekování nadprahových impulsů. Na základě výsledných binárních výstupů se po úpravách zobrazují konečné výsledky řízení protézy jak textově tak graficky.

Bachelor´s thesis summarizes the knowledge about prosthetic substitutes upper extremities, with a focus on myoelectric prosthesis, the bionic arm. Practical work provides an overview of the different types of upper limb prostheses, starting with cosmetic prostheses without the active functions, ending with active myoelectric hand. Literature search is performed, including the summary table comparing the advantages and disadvantages of each upper limb prostheses. The next section deals with directly myoelectric extremities, with a view to prosthesis individual companies to specialize their production of these prostheses. The practical part was focused on recording electromyographic signals directly intended to control myo-electric prostheses. The proposed block diagram shows the bionic arm components required for its activity. The included software allows to process signals measured using the Biopac system. The result is a functional work program based on the principle of detecting overthreshold impulses. Based on the resulting binary outputs there are the final results of the prosthesis control, both text and graphics, shown after adjusting.
Upper Extremity Prosthetics
Keywords: Protetika; protéza; myoelektrická protéza; bionická ruka; EMG; Biopac; LabVIEW; Prostheses; prosthesis; myoelectric prosthesis; bionic arm; EMG; Biopac; LabVIEW