Domov s hospicovou péčí - Holohlavská, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2015)
Cílem diplomové práce je projektová dokumentace novostavby Domova s hospicovou péčí v Litomyšli. Jedná se o samostatně stojící budovu se dvěma nadzemními podlažími, přičemž jedno je částečně podzemní podlaží. Z hlediska funkčního konceptu budovy se jedná o zdravotnicko-sociální zařízení. Hospic je léčebné zařízení s kapacitou patnácti lůžek, které leží na okraji města Litomyšl s výhledem na centrum města a zároveň výhledem do poklidné krajiny. Nejdůležitějším hlediskem při návrhu hospice byla snaha o kvalitní prostor pro důstojné zakončení života. Proto byl kladen důraz na práci s terénem, orientaci výhledů a celkové souznění objektu s okolní klidnou krajinou. Vznikla tak jednoduchá hmota s půdorysným tvarem do L, která se severní fasádou vymezuje vůči okolní zástavbě, jižní a jihovýchodní fasádou, kde jsou umístěny veškeré pokoje, se otevírá do zahrady. Dům poskytuje velmi příjemnou fyzickou i duchovní rovnováhu nejen pro pacienty, ale také pro příbuzné či zaměstnance. Zahrada, které se nachází kolem budovy, klade velký důraz na aspekty zraku, čichu, doteku a zvuku, stejně jako celkovou dostupnost pro pacienty a to i pro ty, kteří jsou připoutání pouze k lůžku. Konstrukční systém objektu je zděný. Zastřešení je provedeno pultovou a plochou střechou. Práce obsahuje dokumentační a výkresovou část a je zpracována jako prováděcí dokumentace.

The main goal of this diploma project is detailed design documentation of the House with hospic care, Litomyšl. The building consists of two upper ground floor levels. First ground floor is partially recessed into the terrain. The layout responds to the main purpose of the building - healthcare and social centre. Hospic is located on the edge of the city, it has the L-shaped form. The area with rooms for patients is distributed along the southern facade. The objective of connecting the interior and garden in the courtyard has been considered while forming the exterior finishing surfaces. The capacity of the hospice centre is 15 beds. The building structure is made of masonry walls with reinforced concrete slabs and combination of single sloped roof with flat roof.
Home with hospice care
Keywords: Hospic; bezbariérový objekt; zděný systém; železobetonová stropní konstrukce; plochá střecha; pultová střecha; světlík; výtah; zahrada; house with hospice care; building for disabled people; structural masonry system; reinforced concrete slab; flat roof; mono-pitched roof; rooflight; lift; garden