Optimalizace tiskových inkoustů pro galerijní dozimetry - Kabelková, Markéta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2017)
Tato bakalářská práce je zaměřena na optimalizaci tiskových inkoustů pro galerijní dozimetry. Experimentální část se zabývá přípravou světelného dozimetru na základě dvou barviv, přičemž se optimalizuje jejich složení s ohledem na techniku nanášení vrstev a citlivost dozimetru. Optimalizace byla provedena v závislosti na hodnotách pH, poměru barviv a úpravy množství polymerního pojiva. Vrstvy byly nanášeny různými způsoby, a to buď s jednotlivými barvivy ve dvou vrstvách přes sebe anebo smísením obou barviv a nanesení jedné vrstvy. Takto připravené vrstvy byly následně exponovány a podrobně studovány jejich barevné odezvy na osvit. Cílem bylo připravit citlivý dozimetr s dobře rozpoznatelnou změnou barvy.

This bachelor thesis focuses on the optimization of print inks for gallery dosimeters. The experimental part deals with the preparation of a light dosimeter based on two dyes, optimizing their composition with respect to the technique of application of the layers and the sensitivity of dosimeter. The optimization was performed on dependence of pH values, dyes ratio and amount of polymer binder. The layers were applied in various ways, either with individual dyes in two layers over them, or mixing both dyes and applying one layer. The layers were prepared and then they were exposed and studied in detail for their color response to the light. The aim was to prepare a sensitive dosimeter with a clearly recognizable color change.
Printing inks optimization for gallery dosimeters
Keywords: Osvětlení; osvit; světlocitlivost; světelný dozimetr; galerie; Illuminance; light dose; light sensitivity; light dosimeter; gallery