Porovnání algoritmů pro syntetické modelování dozvukových vlastností místnosti - Beňo, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Cílem Bakalářské práce je seznámení se a zjištění možností řízení dozvukových vlastností zavedených algoritmů pro syntetickou modelaci dozvuku. Algoritmy, které navrhli Jon Dattorro, William Gardner a Jean-Marc Jot, jsou implementovány v prostředí Matlab. Jsou zjištěny jejich charakteristické vlastnosti a provedeno porovnání. Následná implementace Jotova algoritmu pomocí technologie VST v prostředí Matlab s využitím rozšíření Audio System Toolbox, umožňuje studovat vlastnosti a chování algoritmu, který zpracovává zvuk v reálném čase. Výsledný zásuvný modul lze poté testovat v DAW, které slouží jako hostitelská aplikace.

The aim of the Bachelor thesis is to get acquainted with and find out possibilities of control of the reverberation properties of established algorithms for creation of artificial room reverberation. The algorithms proposed by Jon Dattorro, William Gardner and Jean-Marc Jot are implemented in the Matlab environment. Their characteristics and comparison are determined. Subsequent implementation of Jot's algorithm into the VST plug-in module in Matlab using the Audio System Toolbox extension enables to study the properties and behavior of the algorithm that handles real-time sound. The resulting plug-in can then be tested in DAW as a host application.
Comparison of Algorithms for Creation of Artificial Room Reverberations
Keywords: Audio System Toolbox; Dattorrův reverberátor; fázovací článek; Gardnerův reverberátor; impulzní odezva; Jotův reverberátor; objektivní akustické parametry prostoru; umělý dozvuk; VST zásuvný modul; unitární zpětnovazební zpožďovací síť; Audio System Toolbox; all-pass filter; Dattorro reverberator; Gardner reverberator; impulse response; Jot reverberator; objective acoustic parameters of an enclosed space; synthetic reverberation; VST plugin; unitary feedback delay network