Testování admitanční funkce indikátoru poruch - Musil, Milan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2017)
Práce se zabývá návrhem, realizací a vyhodnocením testů pro indikátory poruchových stavů, se zaměřením na indikátory zemního spojení založených na admitančních principech. Tyto indikátory musí být schopny vyhodnocovat zemní spojení v sítích kompenzovaných, kompenzovaných s pomocným odporníkem, izolovaných a odporově uzemněných. Testy jsou navrženy tak, aby bylo možné ověřit chybu měření proudových a napěťových vstupů, včetně monitorovaných charakteristických veličin, jako je konduktance a susceptance. Navržené testy jsou následně aplikovány na vybraný vzorek indikátoru poruchových stavů. V rámci testů je indikátor podroben sekundárním testům s využitím testeru Omicron CMC256plus a rovněž i testům na poruchových záznamech, které byly konvertovány pro tento účel do formátu COMTRADE. Poslední série provedených testů využívá fyzikálního modelu VN soustavy, kde je testované zařízení vystaveno poruchovým stavům v soustavě kompenzované s pomocným odporníkem a izolované. Dále je součástí práce rešerše nových metod zjišťování zemních spojení, včetně jejich principů a popisu funkce. Také součástí práce je přehled výrobců indikátorů, případně ochran, kteří se zabývají výrobou ochran při zemním spojením.

The thesis deals with the proposal, implementation and evaluation of test for fault condition indicators. Thesis focusing on earth fault indicators based on admittance principles. These indicators must be able to evaluate earth faults in compensated, compensated with auxiliary resistor, unearthed and high-resistance earthed networks. The proposed tests verify the current and voltage measurement errors in inputs including monitored characteristic variables such as conductance and susceptance. The proposed test are applied to a selected ample of the fault indicator. As part of the tests, the indicator is subjected to secondary test using the Omicron CMC256plus tester as well as test on fault records that have been converted to COMTRADE for this purpose. The last series of tests carried out uses the physical model of the medium voltage system, where the tested equipment is subjected to fault states in the compensated whit auxiliary resistor system and isolated system. Furthermore, part of the thesis is research of new methods of earth fault detection, including their principles and function description. Also included in the thesis is an overview of manufacturers of indicators, or protection, who are involved in the production of earth fault protection.
Testing of the admitance principle of the fault indicator
Keywords: indikátor; indikátor poruchových stavů; indikátor zemního spojení; zemní spojení; ochrana při zemním spojení; admitanční funkce indikátoru poruch; admitanční metoda netočivé složky; konduktanční metoda netočivé složky; susceptanční metoda netočivé složky; multifrekvenční admitanční metoda; admitanční ochrana; multifrekvenční admitanční ochrana; multifunkční zemní ochrana RYo; indicator; fault conditions indicator; earth fault indicator; earth fault; earth fault protection; admittance principle of the fault indicator; neutral admittance method; neutral conductance method; neutral susceptance method; multifrequency neutral admittance method; admittance protection; multifrequency admittance protection; multifunction fault protection RYo