Metody pro detekci fotoreceptorů ve snímcích sítnice s vysokým rozlišením - Vicianová, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Diplomová práca sa zaoberá detekciou fotoreceptorov v obrazoch snímaných kamerou využívajúcou adaptívnu optiku. V teoretickej časti práce je popísaná anatómia a fyziológia oka, sietnica a ochorenia, ktoré ju postihujú. Ďalej sú popísané aktuálne prístupy z oblasti detekcie fotoreceptorov. V praktickej časti práce sú implementované vybrané metódy. Ich úpravou je vytvorený detektor fotoreceptorov. Výsledky jednotlivých metód sú zhodnotené a porovnané.

This thesis deals with the detection of photoreceptors in images captured by a camera using adaptive optics. The theoretical part of the work describes the anatomy and physiology of the eye, the retina and the diseases affecting it. Subsequently, current approaches in the field of photoreceptor detection are described. Selected methods are implemented in the practical part of the work. Modifying them, a photoreceptor detector is created. The results of individual methods are evaluated and compared.
Photoreceptor detection methods in high-resolution retinal images
Keywords: oko; zobrazovanie sietnice; ochorenia sietnice; adaptívna optika; detekcia fotoreceptorov; prehľad metód; spracovanie obrazov; eye; retina imaging; retina diseases; adaptive optics; photoreceptor detection; review; image processing