Model procesoru NIOS II - Masařík, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2016)
Cílem této bakalářské práce bylo vytvoření návrhu modelu procesoru Nios II v jazyce pro popis architektur procesoru zvaném CodAL. Návrh procesoru probíhal na dvou úrovních abstrakce. První úroveň se skládala z popisu instrukční sady a druhá z návrhu architektury a implementace hardwarového modelu. Důležitou součástí návrhu procesoru je testování a verifikace, které proběhly úspěšně na připravené benchmarkové testovací sadě. Výsledný procesor je tak možné potenciálně využít v reálných aplikacích.

This bachelor thesis deals with the implementations of Nios II processor model in the description language processor called description CodAL. The implementation of processor is on two levels of abstraction. First level of abstraction is the instruction accurate model and second is the cycle accurate model. An important part of processor design is testing and verification which were realized on the prepared benchmark set. The resulting processor can be potentially used in real applications.
NIOS II Processor Model
Keywords: Procesor; Nios II; ASIP; RISC; instrukční sada; CodAL; Codasip; modelování; simulace; zřetězená linka; Processor; Nios II; ASIP; RISC; instruction set; CodAL; Codasip; modeling; simulation; pipeline