SÍTĚ MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNIKŮ V OBLASTI BIOTECHNOLOGIÍ V ČESKÉ REPUBLICE - Kužílek, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská)
Tato disertační práce se zabývá problematikou sítí a síťových vztahů malých a středních podniků (MSP) v oblasti biotechnologií v České republice. V úvodní části disertační práce je nastíněna charakteristika sítí, jejich vývoj a specifika. Je zde porovnána současná situace „velkých a silných firem“ oproti malým a středním podnikům (MSP) a ukázány výhody, které sítě poskytují pro své členy–firmy do sítí zapojených. V teoretické části této disertační práce, je proveden podrobný rozbor současného stavu vědeckých poznatků v oblasti malých a středních podniků. Byl podrobně popsán jejich význam v ekonomice, rozdělení a také jsem nastínil vliv globalizace na MSP. Protože jsou tématem celé práce MSP v oblasti biotechnologií, tak je dále zmapována současná situace v biotechnologiích v celém světě i uveden výzkum a vývoj v oblasti biotechnologií v České republice. Na tento dále navazují informace o sítích MSP a jejich charakteristikách, členění, o předpokladech a důvodech pro vstup do sítí nebo faktory, které ovlivňují spolupráci MSP s velkými společnostmi. Také byly v této části popsány získané poznatky o sítích ve světové literatuře na základě literárních zdrojů, z větší části zahraničích. Byla vymezena typologie sítí, rozdělená dle účelu, směru a dalších kritérií a uvedeny poznámky a názory autorů, zabývajících se sítěmi podniků. Byly definovány pojmy jako vztah, důvěra, spoluúčast. Dále byl vymezen pojem klastr, stanovena jeho charakteristika, rozdělení i výhody členských firmám. V praktické části jsou na základě provedeného předvýzkumu definovány hypotézy, a proveden primární výzkum. Dále pak jsou vyhodnoceny výsledky tohoto provedeného výzkumu vybraného vzorku malých a středních podniků z oblasti biotechnologií v České republice a podrobně analyzováno jejich zapojení do společných projektů s jinými podniky vertikálně, horizontálně nebo univerzitami. Tyto výsledky slouží k pozdějšímu porovnání s vědeckými studiemi ze zahraničí a na jejich základě jsou formulovány praktická doporučení pro MSP v biotechnologiích, jak využít získané poznatky ve svůj prospěch. V poslední části jsou ukázány přínosy pro vědu, pro praxi či pedagogiku.

This doctoral thesis deals with some problems related to networking and network relationships of small and medium biotechnological enterprises (SME) in the Czech Republic. In the introduction of the doctoral thesis there is networks‘ character, their development and specification presented. The contemporary situation of “big and strong“ is compared with the situation of small and medium enterprises and advantages ensued from memebership are presented. In the theoretical part of this doctoral thesis, there is the analysis of the actual scientific research of small and medium enterprises made up. Their influence in economics is described in detail and the influence of globalisation on small and medium enterprises is presented. Since the small and medium enterprises form the basis of this thesis, contemporary situation in the world as well as research and development in the Czech Republic is mentioned. These research and development are followed by the information about small-and-medium-enterprises-networking and its division, assumptions and reasons for joining the networks or elements, that affect the cooperation of small and medium with the big enterprises. Pieces of knowledge of networking in the world literature gained from foreign literature sources are described in this part. Typology of networks is specified, divided by its purpose, direction and other criteria and notes and quotations of the authors dealing with networs are shown. The word cluster and its characteristics, division and its advantages were explained. In the practical part of the doctoral thesis there are some ideas formulated, according to conclusions of the scientific research of small and medium biotechnological enterprises in the Czech Republic and after that there is presented, how the Czech enterprises join shared projects on the vertical or horizontal level or with research institutes or universities. These results are consequently compared with scientifis studies from abroad. Some practical recommendations about using of these pieces of knowledge for contemporary small and medium biotechnological enterprises are formulated according to these results. Before conclusion there are some scientific and practical gains of the doctoral thesis, including gains for pedagogical work.
NETWORKS OF SMALL AND MEDIUM ENTERPRISES IN BIOTECHNOLOGY IN THE CZECH REPUBLIC
Keywords: biotechnologie; sítě; klastr; networking; network; biotechnology; networks; cluster; networking