REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI - Bílý, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury)
Květná zahrada je památkou UNESCO. Každý, kdo sem přijede, jde navštívit její formální část, pro kterou tento status získala. Mým záměrem nebylo vytvořit kompozici, či objekty, které by na sebe strhávali přílišnou pozornost. Většinu požadovaných funkcí jsem umístil do stávajícího vstupního objektu. Funkci tropického i studeného skleníku jsem plně zachoval a můj návrh se těchto objektů dotýká jen minimálně. V přízemí vstupního objektu se nachází pokladna, která je spojena s obchodem se suvenýry, bookshopem a informacemi, dále informační místnost, která návštěvníky ve zkratce seznámí se zahradou, šatna, kotelna a oddělené toalety. V patře, které je přístupné po stávajících schodech, nebo nově navrženým výtahem, je kromě bytu správce (3+kk) také přednáškový sál, kanceláře, sklad a wc pro vozíčkáře. Návštěvník zahrady má při zakoupení vstupenky na výběr dvě trasy, kterými se může vydat do Květné zahrady. Buď využije tu stávající, která jej přes čestný dvůr přivede na rozhraní květnice a štěpnice, nebo se může vydat přes informační místnost směrem k holandské zahradě. Zde je veden kolonádou, která je také s čestným dvorem spojena volným průchodem mezi vstupním objektem a tropickým skleníkem. Kolonáda směřuje do objektu kavárny a cestou návštěvník projde dvěma pavilonky, ve kterých jsou umístěny informační panely s detailními informacemi o vývoji zahrady. Tato trasa je zakončena v objektu kavárny, ve kterém je rovněž prostor pro expozice. Objekt kavárny je umístěn při severozápadní zdi pozemku a obsahuje kromě potřebného zázemí ke kavárně také knihovnu se studovnou a oddělené wc (muži, ženy, vozíčkáři). Stoly kavárny mají všechny rovnocenný výhled do prostoru holandské zahrady se sochou, stromy a replikou Neptunovy fontány. Vnější stěny objektu kavárny se sestávají z opakujících se pilířů (1,2 metru dlouhých) a volného prostoru (2 metry na délku), ve kterém je vždy umístěn stůl. Tyto otvory, které probíhají od země až po podhled, jsou v letním období otevřené. Pilíře jsou dvouvrstvé a jsou v nich skryty posuvné prosklené panely, které v zimním období zaplní ony dvoumetrové otvory a kavárnu oddělí od venkovního prostředí. I v zimě je tedy zajištěn komforní provoz kavárny a díky rozměru panelů a jejich takřka plnému prosklení také maximální kontakt návštěvníků se zahradou. Vzhledem k intenzivnímu prosvětlení objektu, které je ještě podpořeno střešními světlíky vedoucí při vnitřní zdi, jsem volil tmavší podhled v podobě dřeva v přírodní barvě. Podlaha je z marmolea v barvě blízké venkovním cestám. Vnější forma vychází z rytmu podpor, horizontální členění navazuje na velkou kolonádu, kdy je sokl i oblkad atiky (oboje z pískovce) pokračováním horizontálních linií kolonády. V hospodářské části zahrady je replika králičího kopečka v podobě dětské prolézačky/skluzavek a dvojice skleníků. Jeden je částečně zděný a poskytuje technické zázemí zahrady, v tom druhém, na exponovaném místě blíže ke štěpnici, je umístěna zahradnická prodejna s dílnou. Pěší cesta se směrem od studeného skleníku rozšiřuje, čímž je dosaženo perpektivního zkreslení a kopeček s volierou se zdají býti blíže k terase studeného skleníku.

The floral garden is a UNESCO heritage. Every visitor comes here to see its formal part which it gets its status for. My point was not to make a composition or objects which would cut capers too much. I have placed the most of the required functions in the original entrance building. The function of both the tropical and cold greenhouse was preserved. A visitor entering the garden is given a choice of two paths where to go to the Floral garden. He may either use the original one which goes through the yard of honour to the boundary of the flower garden and garden nursery or he may go via the information room towards the dutch garden. Then it goes through the colonnade connected with the yard of honour by a clear gate-way between the entrance building and the tropical greenhouse. The colonnade heads towards a caffé and a visitor going here walks through two pavillions where there are some information pannels with detailed information about the garden development. This path ends in the caffé where there is an area for some exhibitions as well. The caffé is situated by the north-west wall of the allotment and it contains a library, a study and a separated bathroom as well. External walls of this object consist of repeating pillars (1,2 meter long) and free space (2 meters long) where there is always a table. There are sash glass pannels in the two layer pillars in summer. These gaps are closed in winter. There is a rabbit hill replica in the agricultural area of the garden and there are some children slides and playground and the greenhouse pair.
Revitalization Program of Floral Garden in Kromeriz
Keywords: Květná zahrada; revitalizace předpolí; kroměříž; rekonstrukce; skleníky; kavárna; knihovna; králičí kopeček; posuvné prosklené panely; kolonáda; Floral garden; Kromeriz; revitalization; reconstruction; greenhouses; rabbit hill; glass mobile walls