Metody měření koncentrace intracelulárního vápníku - Číhal, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Tato práce má za cíl seznámení se problematikou měřením intracelulárního vápníku. V práci je shrnuta teorie ohledně historie fluorescenčních indikátorů, dále také typy fluorescenčních indikátorů a metody měření. Dále jsou zde uvedeny jednotlivé kroky měření na fluorescenčním mikroskopu. Je zde také vytvořen program pro vyhodnocení Ca2+ koncentrace v buňkách vytvořený v matlabu.

This work aims to focus on the issue of intracellular calcium. Not only the theory dealing with the history of fluorescent indicators but also the types of fluorescent indicators and methods of measurements are summarized. The individual steps of measurements on the fluorescent microscope are mentioned as well. There is also created a program for evaluting Ca2+ concentrations in cells made in matlab.
Intracellular Calcium Measurement Methods
Keywords: Fluorescence; Fluorescenční indikátory; Fluo-4; excitace; emise; Srdeční buňky; Fluorescenční mikroskop; vyhodnocení; Fluorescence; Fluorescent indicators; Fluo-4; excitation; emission; heart cells; Fluorescence microscope; evaluation