Administrativní budova - Polerecká, Katarína (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2019)
Obsahom diplomovej práce je návrh a posúdenie nosnej oceľovej konštrukcie administratívnej budovy v meste Martin. Pôdorysné rozmery sú v tvare štvorca s rozmermi 40 m x 40 m. Raster stĺpov je 8m x 8m. Budova má 6 nadzemných podlaží a celková výška je 22,2 m. Stropy a zastrešenie tvorí spriahnutá oceľobetónová konštrukcia. Súčasťou práce je analýza dvoch variant konštrukcie. Varianty sú geometricky totožné. Varianta A má tuhosť zabezpečenú pomocou priehradových stužidel. Varianta B má tuhosť dosiahnutú rámovým spojením prievlakov, väzníkov, väzníc, stropníc a stĺpov. Ako výhodnejšia bola zvolená varianta A. Všetky prúty okrem priehradových stužidiel sú z valcovaných profilov, ktorých návrh je prevedený podľa platných noriem ČSN EN. Použitý materiál pre celú konštrukciu je oceľ triedy S355.

The aim of this thesis is design and assessment of the steel structure of the multi-storey administration center in Martin. Floor plan dimensions are in the shape of a square 40 x 40 m. Column spacing is 8mx8x. Building has 6 floors and total height is 22,2m. Floor and roof structure is made of steel-concrete composite slab . Part of the work is analyze two different versions. Version A has longitudinal rigidity due to truss bracing. Rigidity of Version B has is ensured by frame conections between beams and columns.Version A was selected as better solution. All parts, except truss braicing is made of rolled beams. The whole structure is made of steel S355.
Administrative building
Keywords: Oceľová konštrukcia; administratívna budova; spriahnuta konštrukcia stropnica; prievlak; priehradové stuženie; zaťaženie; návrh; statické posúdenie; namáhanie.; Steel structure; administration building; composite beam; joist; girder; trusses bracing; load; assessment; stress.