Analýza samovolné synchronizace spojených mechanických oscilátorů - Nečesal, Filip (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2023)
V této práci je vysvětleno a popsáno chování jevu synchronizace dvou mechanických oscilátorů. Problematika bude demonstrována na fyzickém modelu a následně porovnána s výpočtovým modelem v několika experimentech. Mojí hlavní motivací byla skutečnost, že se jedná o zajímavý jev, jehož problematika je mi blízká z důvodu studovaného oboru, a opírá se o vědomosti získané při předchozím studiu. První část bakalářské práce se zabývá diskuzí ohledně kmitání, společně s matematickým vyjádření této problematiky. Druhá část je věnována vytvoření fyzického modelu dvou kyvadel se společnou základnou a následnými experimenty. Třetí část práce je věnována výpočtovému modelu, jehož výsledky jsou v poslední části práce porovnány s experimenty prováděnými na fyzickém modelu.

The work explains and describes the behavior of synchronization of two mechanical oscillators. This phenomenon is demonstrated on a physical model and compared with a computational model in several experiments. My motivation was that it is a fascinating phenomenon, and the problem is close to me because of the field I study. It was based on the knowledge gained during my previous studies. The first part of the bachelor thesis deals with the research on the synchronization of mechanical oscillators, the mathematical expression of individual types of oscillations, and their properties. The second part consists of a physic model of two pendulums on one base plate and a measurement of the system. The third part of the thesis contains a mathematical model, which was compared with the physical model in last part of the work.
Analysis of spontaneous synchronization of coupled mechanical oscillators
Keywords: Synchronizace mechanických oscilátorů; oscilátor; kmitání; tlumení; Matlab; Simulink; Synchronization of mechanical oscillators; oscillator; oscillation; damping; Matlab; Simulink