Efektivita nakládání s veřejným nemovitým majetkem - Novotný, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Diplomová práce se zabývá efektivitou nakládání s veřejným nemovitým majetkem. Jedná se o posouzení a porovnání šesti vybraných nemovitostí ve vlastnictví statutárního města Zlín. Teoretická část práce vysvětluje základní pojmy, popisuje veřejný sektor, majetek a odbory majetkové správy, metodický postup pro zjištění efektivity nakládání s veřejným nemovitým majetkem a financování veřejných investic. Praktická část je věnována vybraným nemovitostem, jejich porovnání s tržními cenami nájmů, jejich zařazení do kategorií soukromých či neziskových sektorů. V závěru práce je provedena analýza rentability vybraných nemovitostí.

The diploma thesis deals with the efficiency of public real estate management. It consists of an assessment and comparison of six selected properties owned by the statutory city of Zlín. The theoretical part of the thesis explains basic concepts, describes the public sector, property and property management departments, methodological procedure for determining the efficiency of public real estate management and financing of public investments. The practical part is devoted to selected real estate properties, their comparison with market rental prices, their categorization as private or non-profit sectors. The thesis concludes with an analysis of the profitability of the selected real estate properties.
Efficiency in the management of public immovable property
Keywords: Veřejný sektor; majetek; efektivita s nakládáním veřejného nemovitého majetku; tržní cena; odbor majetkové správy; rentabilita; Public sector; property; efficiency of public real estate management; market price; property management department; profitability