Moderní systémy pro řízení osvětlení - Klein, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá systémy inteligentní elektroinstalace se zaměřením na osvětlovací systémy pracující se sběrnicovým systémem DALI. Teoretická část práce obsahuje přehled současných systémů inteligentní elektroinstalace a její využití jak v domácnostech, tak i v průmyslových objektech. Součástí práce je souhrnný popis sběrnicových systémů KNX a DALI a jejich ovládacích a akčních členů. Praktická část této práce obsahuje návrh dvou demonstračních panelů pro laboratoře UEEN VUT v Brně, popis jejich konstrukce a také popis programů potřebných k jejich programování, řízení a monitorování. Výstupem této diplomové práce je zjištění možností vzdáleného ovládání akčních členů sběrnicového systému DALI a vzájemné kompatibility sběrnicových systémů KNX a DALI. Dále práce obsahuje podklady k laboratorní úloze, které vychází ze získaných poznatků o vzdáleném řízení a monitorování prvků sběrnicového systému DALI.

This Master's thesis deals with intelligent installation systems, focused on lighting systems using the DALI bus system. Theoretical part of this work includes a list of currently available intelligent installation systems and its use in both households and industrial buildings. A summarizing description of KNX and DALI bus systems and their actuators and actuating units are a part of this paper. The practical part proposes two examplary boards designed for laboratories of UEEN VUT in Brno and describes its construction, as well as the programs necessary for its programming, control and monitoring. The outcome of this Master's thesis is a survey of possible remote control of DALI bus system's actuators and mutual compatibility of KNX and DALI bus systems. Furthermore, this paper includes background material for laboratory task, based on data found about remote control and DALI bus system's monitoring.
Modern systems for lighting control
Keywords: KNX; DALI; inteligentní elektroinstalace; řízení osvětlení; vzdálené ovládání; sběrnicový systém; komunikace; programování; demonstrační panel; KNX; DALI; intelligent installation system; lighting control; remote control; bus system; communication programming; exemplary board