Výroba chladu a trigenerace - Jordanov, Alexandr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2020)
Tato bakalářská práce je rešerší pojednávající o výrobě chladu. Cílem této práce je popsat hlavní metody výroby chladu, srovnat různé metody výroby chladu a jejich praktické realizace, popsat zákonné rámce, které by měly splňovat chladicí jednotky a zhodnotit vliv výroby chladu na životní prostředí. První dvě kapitoly jsou věnovány kogeneraci a trigeneraci. Hlavní část práce je zaměřena na různé typy výroby chladu, jejich výhody, nevýhody a vliv na životní prostředí. Protože většina metod výroby chladu obsahuje chladiva, která jsou nebezpečná pro zdraví a životní prostředí, je část práce věnována i zákonným rámcům a legislativě. Závěrem bakalářské práce je celkové zhodnocení metod výroby chladu a jejich výhled do budoucna.

This bachelor’s thesis is recherché dealing with cool production. The aim of this thesis is present the main cooling system, their comparison, practical realisations, describe laws, which should cooling systems accomplish and assess influence on the environment. The first two chapters are about cogeneration and trigeneration. The main part of the thesis is focused on different methods of cooling, their advantages, disadvantages and their influence on the environment. Because of refrigerants in cooling systems, which have negative impact on health and environment, is part of the thesis dealing with law. At the conclusion of the bachelor thesis is the assessment of cooling systems and their forward-looking perspective present.
Cold production and trigeneration
Keywords: kogenerace; trigenerace; výroba chladu; kompresorové chlazení; absorpční chlazení; desikační chlazení; cogeneration; trigeneration; cool production; compressor cooling; absorption cooling; desiccant cooling