Návrh nákladního výtahu - Odvárka, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2009)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem nákladního výtahu poháněného speciálním mechanismem s využitím tlačného řetězu. V práci jsou navrženy a popsány nejdůležitější konstrukční celky nákladního výtahu. Konstrukční řešení obsahuje také výpočtovou část se statickými výpočty hlavních částí výtahu. Největší pozornost je však věnována pohonu výtahu, který se skládá z elektromotoru, spojky, převodovky, brzdy a uložení řetězového kola.

This diploma thesis deal with project of servis lift drive by special mechanism using thrust chain. There are designed and descrobed the most importana construction unit of servis lift in the this thesis. The calculation as tha static for the main part sof the lift are included in the constructional analysis. The most attention is pay to drive, which is consist of eletric motor, clech, gearbox, break and imposition of sprocket wheel.
Project of service lift
Keywords: Nákladní výtah; tlačný řetěz; řetězové kolo; vodící drážka; převodovka; vodítka; klec výtahu; kabina výtahu.; Service lift; thrust chain; sprocket wheel; guiding groove; gearbox; lift cage; frame; cage.