Motorová jednotka stavebního nakládacího stroje - Vaněk, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Tato práce se zabývá návrhem výkonu motorové jednotky kolového nakládacího stroje a jejím výběrem. Teoretická část popisuje koncepci používanou při konstrukci nakladačů ve výkonové a hmotnostní třídě dané zadáním, u jednotlivých částí nakladače pak popisuje používané konstrukční řešení. Poskytuje také přehled konkrétních strojů dostupných na trhu a jejich srovnání. Druhou částí práce je návrh výkonu vycházející ze srovnání výkonů potřebných pro různé pracovní režimy stroje, kde výkony pro jednotlivé režimy jsou dány součtem dílčích výkonů jednotlivých funkčních částí stroje. Výsledkem práce je pak výběr motorové jednotky splňující navržené parametry vycházející z výpočtu.

This paper deals with a design of wheel loader’s engine unit and its performance, as well as the choice of suitable unit itself. Theoretical part describes a standard approach used in designing loaders in the performance and weight class according to the parameters listed and also introduces common designs of loader’s individual parts. It gives the reader an overview of various machines currently available on today’s market and their comparison. The second part of the thesis consists of performance design and calculations based on the comparison of performances needed for various working modes of the machine, where the performance are calculated as a sum of partial performances of differents parts of machines. The result of this paper is a choice of motorized unit that suits all the designed and calculated parameters.
The engine unit of a loader
Keywords: kolový nakladač; výkon; motorová jednotka; kloubové řízení; jízdní odpory; wheel loader; performance; engine unit; articulated steering; driving resistances