Nástroj pro současnou editaci více souborů s titulky - Chmelo, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2024)
Cieľom tejto práce je vytvoriť multiplatformový nástroj určený na súčasnú úpravu súborov titulkov vo viacerých verziách videa. Aplikácia umožňuje súčasnú tvorbu a úpravu titulkov pre rôzne variácie jedného videa, ktoré obsahuje rôzne strihy a vložené scény, čím rieši významnú výzvu pri úprave titulkov. Medzi kľúčové funkcie aplikácie patrí kontrola pravopisu a funkcie úpravy časovania reči. Ďalším dôležitým zameraním tohto projektu je užívateľská prívetivosť a kompatibilita medzi platformami, čo zaisťuje jednoduché používanie naprieč bežnými operačnými systémami. Nástroj pomáha určiť, ktoré scény obsahuje jeden video súbor a druhý neobsahuje. Toto sa vykoná porovnaním zvukových signálov z videí, a to najprv konverziou video súborov na zvukové súbory, extrakciou MFCC a následným vzájomným porovnaním algoritmom cross-correlation zo zvukových signálov z uvedených zvukových súborov. Nástoj vizualizuje získané zarovnania na užívateľské rozhranie tohto nástroja. Potom môže užívateľ súčasne upravovať zarovnané titulky v tomto nástroji a to aj pomocou klávesových skratiek navrhnutých na zvýšenie produktivity.

The aim of this work is to create a multi-platform tool designed for simultaneous editing of subtitle files in several video versions. The application enables simultaneous creation and editing of subtitles for different variations of one video, which contains different cuts and inserted scenes, thus solving a significant challenge in editing subtitles. Key features of the app include spell checking and speech timing editing features. Another important focus of this project is user-friendliness and cross-platform compatibility, which ensures ease of use across common operating systems. This tool helps to determine what scenes one video contains that the other doesn't, which is done by comparing audio signals from the videos by converting video files to audio files, extracting MFCC, and subsequent mutual comparison with cross-correlation of audio signals from the mentioned audio files. The tool visualizes computed alignments for the user on a user interface. The tool enables it's user to concurrently edit aligned subtitles inside with the help of keyboard shortcuts designed to enhance productivity.
Tool for Simultaneous Editing of Multiple Subtitle Files
Keywords: Cross-platform; audio; signál; video; titulky; úprava titulkov; formáty titulkov; formáty videa; konverzia zvuku; kodek; vlnová forma; korelácia; DTW; MFCC; FFT; Javascript; ffmpeg; Electron; Cross-platform; audio; signal; video; subtitle; subtitle editing; subtitle formats; video formats; audio conversion; codec; waveform; correlation; DTW; MFCC; FFT; Javascript; ffmpeg; Electron