Mateřská škola ve Šlapanicích - Bednářová, Zuzana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2016)
Tato diplomová práce se týká projektového návrhu a řešení objektu školního zařízení, konkrétněji mateřské školy ve Šlapanicích. Jedná se tedy o novostavbu mateřské školy, realizovanou na pozemkových parcelách č. 2801/69 – 72 a č. 2801/74, která se nachází ve městě Šlapanice nedaleko města Brna na jižní Moravě. Stavba je určena pro výchovu a vzdělání dětí předškolního věku. Mateřská škola tedy sestává ze dvou oddělení pro celkem 40 dětí, součástí navrhovaného objektu jsou i prostory určené pro zájmové činnosti (víceúčelový sál). Půdorysně odpovídá budova přibližně tvaru písmene T. Jde o stavbu nepodsklepenou, s jedním nadzemním podlažím, rozdělenou do pěti funkčních úseků (neboli zón) s tím, že prostřední část objektu – společenská zóna – je navržena jako vyvýšená. Objekt je řešen jako zděná stavba ze systému Porotherm, stropy jsou monolitické železobetonové tloušťky 300 mm, zastřešení je tvořeno nepochozími jednoplášťovými plochými střechami se zátěžovou vrstvou z praného kameniva, vstupní dveře i okna jsou plastová. Návrh odpovídá jak technickým požadavkům, tak i požadavkům investora (stavebníka).

This thesis concerns the project design and building design of school facilities, more specifically kindergarten in Šlapanice. It is a new building of the kindergarten, implemented on land plots numbers 2801/69 – 72 and number 2801/74, which is located in Šlapanice near the city of Brno in southern Moravia. The building is designed for the upbringing and education of preschool children. Kindergarten consists of two units for a total of 40 children, component of the proposed building are also spaces designed for leisure activities (multipurpose room). Horizontally building corresponds approximately T – shaped. It is a building without a basement, with one floor, divided into five functional sections (or zones), with the middle part of the building – community area – is designed to be elevated. The building is designed as a brick construction from Porotherm, ceilings are monolithic reinforced concrete thickness of 300 mm, the roof is made up of the single – layer flat roofs with load layer of washed gravel, entrance doors and windows are made of plastic. This proposal corresponds to the technical requirements and the requirements of the investor (builder).
Kindergarten in Šlapanice
Keywords: mateřská škola; jedno nadzemní podlaží; dvě dětská oddělení; funkční úseky (zóny); systém Porotherm; železobetonový strop; jednoplášťová plochá střecha; kindergarten; one floor; two children's wards; functional sections (zones); Porotherm system; reinforced concrete ceiling; single – layer flat roof