Zařízení pro lineární odměřování polohy - Šipula, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2010)
Předmětem práce je úvod do problematiky lineárního odměřování polohy. Jsou popsány základní principy indukčnostních, kapacitních, magnetických a optických snímačů polohy. Práce se dále věnuje technologii výroby snímačů a způsobům zpracování signálů získaných snímači. Uvedených poznatků je dále využito pro návrh koncepce řídícího obvodu budoucího zařízení pro lineární odměřování polohy.

The subject of the work is an introduction to the problems of linear encoder position. Described the basic principles inductance, capacitive, magnetic and optical position sensors. The thesis also deals with the production technology of sensors and signal processing methods derived sensor. That knowledge is also used for the design concepts for future control circuit device for measuring linear position.
Facility for linear measurement of position
Keywords: Odměřování; poloha; snímač; senzor; čidlo; mikrokontroler; Measurement; location; sensor; microcontroller