Study of Electric and Dielectric Properties of Ionic Liquids - Altšmíd, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická)
Dizertační práce je zaměřena na studium elektrických a dielektrických vlastností iontových kapalin. Iontové kapaliny mohou nacházet uplatnění v široké škále aplikací, především pak v elektrotechnice. Teoretická část se věnuje popisu základních vlastností iontových kapalin a možností jejich uplatnění v kondenzátorech a elektrochemických senzorech plynů. Experimentální část se věnuje použitým metodám charakterizace vlastností iontových kapalin, jsou zde popsány teoretické poznatky o dielektrické spektroskopii včetně metod stanovení fyzikálních vlastností a vyhodnocení experimentálních dat. Experimentální část je rozdělena na dvě základní části. První se věnuje studiu iontových kapalin pro použití jako elektrolytu v kondenzátorech, druhá část se věnuje studiu vlastností připravených experimentálních senzorů na NO2, zejména vlivem vlastností iontových kapalin na sledované parametry senzoru.

Presented thesis is focused on study of electric and dielectric properties of ionic liquids (ILs). ILs may find its use in wide spectre of applications, namely in electrotechnics. Thesis is divided into theoretical and experimental part. The theoretical part is dedicated to description of basic properties of ILs and possibility of use in capacitors and electrochemical gas sensors. The experimental part describes used methods of characterisation of physical properties and evaluation of measured data. The results are divided into two main parts. The first part deals with the study of properties of ILs for their use as capacitors. The second part is dedicated to the study of prepared experimental NO2 sensor, namely to influence of ILs properties to commonly studied properties.
Study of Electric and Dielectric Properties of Ionic Liquids
Keywords: Iontové kapaliny; impedanční spektroskopie; amperometrický NO2 senzor; kondenzátor; elektrolyt; Ionic liquids; impedance spectroscopy; amperometric NO2 sensor; capacitor; electrolyte