Modelování geometrických ploch - Adámková, Barbora (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá zobrazením geometrických ploch na počítači v rovnoběžném a středovém promítání. Práce obsahuje část matematické teorie potřebnou pro zavedení daných zobrazení. Jsou zde definovány důležité pojmy jako euklidovský a projektivní prostor, plochy a základní operace. Dále práce obsahuje popis tvorby aplikace pro zobrazení geometrických ploch za~použití vlastních procedur a funkcí (tzv. knihovny) v Delphi 7 a za použití knihovny OpenGL. Výsledkem práce je vlastní realizace popsaných postupů formou vytvoření aplikačního softwaru.

The Bachelor thesis deals with display geometric surfaces on a computer in parallel projection and central projection. It includes part of mathematical theory which is necessary for definition of given projection. There are couple of important terms defined such as euclidean space, projective space, surfaces and elementary operations. The thesis also includes description of applications development for display geometric surfaces by using the author's own procedures and functions (so-called library) in Delphi 7 and by using OpenGL library. This Bachelor thesis result is the writer's own implementation of described processes by applications development.
Geometric surface modeling
Keywords: euklidovský prostor; projektivní prostor; počítačová grafika; geometrické plochy; objektově orientované programování; OpenGL; euclidean space; projective space; computer graphics; geometric surface; object-oriented programming; OpenGL