Webová knihovna grafických komponent pro vizualizaci dat z hlasování zastupitelstev - Sochacki, Marcin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a implementací webové knihovny vizualizačních komponent určených pro vizualizaci dat z hlasování zastupitelstev měst a krajů. Komponenty byly navrženy tak, aby byly univerzálně použitelné, snadno konfigurovatelné pomocí parametrů a aby podporovaly funkcionální přístup při práci s daty. Knihovna byla integrována do systému Zastupko.cz, kde byly komponenty testovány na reálných datech z krajů. Výsledkem je sada flexibilních komponent, které vývojářům usnadní práci s daty, zlepší srozumitelnost výstupů a přispějí k vyšší transparentnosti rozhodování v samosprávách.

This bachelor's thesis focuses on the design and implementation of a web-based library of visualization components for displaying data from municipal and regional council voting. The components are designed to be universally reusable, easily configurable through parameters, and to support a functional approach to data handling. The library was integrated into the Zastupko.cz system, where the components were tested on real-world data from regions. The result is a set of flexible components that make it easier for developers to work with data, improve the clarity of visual outputs, and contribute to greater transparency in local government decision-making.
Web-based Library of Graphical Components for Council Voting Data Visualisation
Keywords: vizualizace dat; hlasování zastupitelstev; webové komponenty; otevřená data; React; Chart.js; D3.js; data visualization; council voting; web components; open data; React; Chart.js; D3.js