Osobní vozidlo s pneumatickým motorem - Hudec, Miroslav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Cílem této diplomové práce je navrhnout základní koncepci podvozkové části osobního vozidla s pneumatickým motorem (dále jen pneumobil). Pneumobil jsem se snažil navrhnout z komponentů, které vyrábí přímo firma BoschRexroth, pro kterou jsem tuto práci zpracovával. Uspořádání pneumobilu jsem volil jako klasické dvoustopé vozidlo s pneumatickým motorem umístěným před zadní nápravou. Zvolil jsem tři stejné pneumatické motory s O 80 mm a zdvihem 125 mm. Tyto motory jsou umístěny šikmo shora dolů. Dále jsem provedl pevnostní kontrolu spodní zadní části vozidla, na kterou působí síly od zadních kol a pneumatického motoru. Problematika této diplomové práce spočívá ve výběru vhodných materiálů podvozkového rámu a jeho konstrukce a výběru ideálního pneumatického motoru pro nejefektivnější využití stlačeného vzduchu. Konečným cílem je navrhnout ideální převodový poměr.

The aim of this thesis is to propose a basic conception of passenger car chassis part with pneumatic drive (next only pneumobil). The pneumobil was designed mainly from BoschRexroth serial parts. The layout of this vehicle was arranged as dual-track with pneumatic drives with O 80 mm bore and stroke 125 mm. These engines are placed crossways top-down. Next I provided stress-strain analysis of rear bottom vehicle part, where act forces from rear wheels and pneumatic motor. The crucial task of this thesis is to design the chassis frame, choose suitable material and pneumatic motor for most effective usage of compressed air. The final goal is to propose an ideal gear ratio.
Passenger car with pneumatic drive
Keywords: Pneumobil; pneumatický motor; rám; Pro/ENGINEER; Ansys WorkBench; MathCad.; Pneumatic car; pneumatic drive; frame; Pro/ENGINEER; Ansys WorkBench; MathCad.