Simulace vřetene CNC obráběcího stroje v SW ADAMS - Pham, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2022)
Bakalářská práce se věnuje návrhu simulačního modelu CNC obráběcího stroje v softwaru MSC ADAMS. Simulace se v dnešní době staly nedílnou součástí každého vývojového procesu, jelikož nabízejí finančně výhodnou alternativu ke klasickému vývoji strojů zahrnující výrobu prototypů. V rámci obráběcích strojů patří dynamické simulace strojních uzlů k neprozkoumaným oblastem. Cílem práce je ověřit jejich funkčnost a spolehlivost v této oblasti. V rámci bakalářské práci byla provedena rešerše k dynamickým simulacím soustav, metodě konečných prvků a simulačním softwarům MSC Adams a Ansys. V praktické části bylo navrženo zatížení vřetene obráběcího stroje MCV 754 Quick. Následně byla stanovena geometrie modelu, okrajové podmínky a provedena simulace vřetene během řezného procesu v MSC ADAMS. Výsledky simulace byly verifikovány jak pomocí analytického výpočtu, tak experimentálního měření na stroji. Dále byla představena koncepce dalšího vývoje modelu v rámci kosimulace. V závěru byly všechny výstupní parametry porovnány a zhodnoceny.

The bachelor thesis deals with the design of a simulation model of a CNC machine tool in MSC ADAMS software. Nowadays, simulations have become an integral part of every development process, as they offer a cost-effective alternative to classical machine development involving prototyping. Within machine tools, dynamic simulation of machine nodes is one of the unexplored areas. The aim of this work is to verify their functionality and reliability in this area. Within the scope of the bachelor thesis, a research on dynamic system simulations, the finite element method and the simulation software MSC Adams and Ansys has been carried out. In the practical part, the spindle loading of the MCV 754 Quick machine tool was designed. Subsequently, the model geometry and boundary conditions were determined and the spindle was simulated during the cutting process in MSC ADAMS. The simulation results were verified by both analytical calculation and experimental measurements on the machine. Furthermore, the concept of further development of the model within the framework of cosimulation was presented. Finally, all output parameters were compared and evaluated.
Simulation of CNC machine tool spindle in ADAMS software
Keywords: simulační model; dynamická simulace; CNC obráběcí stroj; MSC ADAMS; vřeteno; frézka; MCV 754 Quick; simulation model; dynamic simulation; CNC machine tool; MSC ADAMS; spindle; milling machine; MCV 754 Quick