Multi-body model valivého ložiska vhodný pre simulovanie poruchových stavov - Baláž, František (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2024)
Táto diplomová práca sa sústreďuje na analýzu a diagnostiku valivých ložísk, s cieľom vyvinúť parametrický a multi-body model, ktoré umožnia efektívne skúmať rôzne typy porúch. Pomocou týchto modelov je možné simulovať rôzne geometrické nedokonalosti a ich vplyv na dynamické vlastnosti ložísk. Na výpočet kontaktných síl a deformácií využíva model Hertzovu teóriu elastického kontaktu. Parametrický model je vytvorený pomocou softvéru Inventor a multi-body model pomocou MSC ADAMS. Práca si kladie za cieľ vytvoriť model produkujúci syntetické dáta porovnateľné s experimentálnymi dátami, aby sa zistilo, či ich možno efektívne nahradiť súčasnými softvérmi. Výsledky ukazujú, že presné modelovanie a simulácie môžu výrazne prispieť k prediktívnej údržbe a predĺženiu životnosti valivých ložísk.

This thesis focuses on the analysis and diagnostics of rolling bearings, aiming to develop parametric and multi-body models that allow for effective examination of various types of defects. These models can simulate different geometric imperfections and their impact on the dynamic properties of bearings. The model uses Hertz's theory of elastic contact to calculate contact forces and deformations. The parametric model is created using Inventor software, and the multi-body model is developed using MSC ADAMS. The goal of this work is to create models that produce synthetic data comparable to experimental data, to determine if they can effectively replace current software. The results show that precise modeling and simulations can significantly contribute to predictive maintenance and extend the lifespan of rolling bearings.
Multi-body model of rolling-element bearing suitable for the fault simulations
Keywords: valivé ložiská; parametrický model; dynamický model; multi-body model; vibrácie; porucha; rolling bearings; parametric model; dynamic model; multi-body model; vibrations; failure