Zaměření románských sklepních prostor v Praze - Krbálková, Marcela (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2012)
Diplomová práce se zabývá skutečným zaměřením románských sklepních prostor v lokalitě Praha 1 – Malá Strana, ul. Karmelitská. V dané lokalitě je vybudována měřická síť pro podrobné geodetické zaměření. Měřická síť je připojena do závazných referenčních systémů - souřadnicový systém S-JTSK a výškový systém Bpv. Ve sklepních prostorech je realizováno podrobné měření a naměřená data jsou zpracována ve vhodném programu. Na jejich základě je vyhotoven prostorový model a výkresová dokumentace - půdorys a řezy v požadovaných místech. Půdorys sklepních prostor je ve výkresové dokumentaci zobrazen v měřítku 1:50 a řezy jsou v měřítku 1:50. Výsledky práce budou sloužit jako dokumentace současného stavu románských sklepních prostor.

This diploma thesis concerns in the real measurement of Roman cellar areas in Prague 1 – Lesser Town, Karmelitská Street. A surveying structure for detailed area geodetic measurement is built up in given part of town. The surveying structure is connected to the binding reference systems – the S-JTSK coordinate system and Bpv altitude system. A detailed measurement is carried out in this cellar areas and recorded data are processed in a suitable programme. A three-dimensional model and drawing documentation – a ground plan and sections in required areas are drawn up according to this data. The ground plan of cellar areas in its drawing documentation is in 1:50 scale and the sections in 1:50 scale. Thesis outcomes will serve to document the current conditions of Roman cellar areas.
The Measurement of the Roman cellars in Prague
Keywords: Geodetické zaměření; výkresové dokumentace - půdorys a řezy; prostorový model.; Geodetic measurement; drawing documentation - a ground plan and sections; a three-dimensional model.