Model dentálního můstku vyztuženého vláknovým kompozitem - Hasala, Robert (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá změnami mechanických vlastností v závislosti na použité geometrii výztuže, časového odstupu mezi vytvrzováním a měřením modelu zubního můstku. Dále byl studován a porovnáván vliv hydrotermálního namáhání na mechanické vlastnosti modelu zubního můstku. Modely dentálních můstků byly vyztuženy dvěma typy vláken vyztužující kompozity. Jeden typ vláken byl použit s jednosměrně orientovanými vlákny a druhý se splétanými vlákny. Bylo provedeno mechanické testování závislosti síly na deformaci modelu můstku. Konverze byla vypočítána na základě měření foto DSC a také byly pořízeny SEM a makro snímky zobrazující charakter lomu. Na mechanické vlastnosti můstků měl vliv nejen typ materiálu, ale také geometrie vyztužujících vláken a jejich vzájemná kombinace.

The diploma thesis aimed to changes of mechanical properties in the influence the use of geometry reinforcement, time delay between cure and measurement. Mechanical properties of model dental bridge observed effect of hydrothermal stress. Dental bridges were reinforced two types of Fiber Reinforced Composites. The first reinforcement had straight unidirectional orientation. The second reinforcement had multidirectional orientation. Mechanical testing was realized in the dependence at the force to deformation model of the dental bridge. Conversion was counted pursuant photo DSC measurement. The character of break was observed at SEM pictures and macro photos. Type of material and reinforcement fibers and their combination had important role at the mechanical properties.
Model of Fiber Reinforced Composite Dental Bridge
Keywords: Zubní můstky; vlákny vyztužené kompozity (FRC); mechanické vlastnosti; Dental bridges; Fiber reinforced composites (FRC); mechanical properties