Stanovení léčiv v půdním ekosystému - Brož, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2022)
Práce se zabývá aktuální problematikou narůstajících koncentrací léčiv, a tím i rostoucího počtu rezistentních bakterií v půdě. Jednou z příčin je hnojení zemědělských polí zvířecími fekáliemi, ve kterých se antibiotika vyskytují v nezměněné a stále aktivní formě nebo nedostatečná účinnost konvenčních metod používaných v čistírnách odpadních vod. Ve snaze zlepšit monitoring tohoto problému, byla vyvinuta a optimalizována metoda stanovení těchto antibakteriálních látek v půdní matrici, za využití extrakce tuhou fázi, a také UPLC/MS metoda na jejich vyhodnocení. Ze skupiny sulfonamidových antibiotik byl vybrán sulfacetamid, sulfadiazol, sulfamerazin, sulfamethazin, sulfamethoxazol, sulfapyridin, sulfasalazin, sulfathiaozal a trimethoprim. Nejnižším limitem detekce metody byla koncentrace 0,3 µg/g v případě sulfathiazolu a nejvyšším 8,1 µg/g pro sulfasalazin. Nejvyšších průměrných výtěžností bylo dosaženo u sulfamethoxazolu a to konkrétně 63 ±8 %.

This work deals with a current issue of increasing drug concentrations and thus the growing number of resistant bacteria in the soil. One of the problem helping this issue is the fertilization of agricultural fields with animal faeces, in which antibiotics occur in an unchanged and still active form, as well as the insufficient effectiveness of conventional methods used in wastewater treatment plants. In an effort to improve the monitoring of this problem, a method for the determination of these antibacterial agents in the soil matrix, using solid phase extraction, and also a UPLC/MS method for their evaluation have been developed and optimized. From the group of sulfonamide antibiotics, sulfacetamide, sulfadiazole, sulfamerazine, sulfamethazine, sulfamethoxazole, sulfapyridine, sulfasalazine, sulfathiaosal and trimethoprim were selected. The lowest limit of detection for the method is 0.3 µg/g for sulfathiazole and the highest of 8.1 µg/g for sulfasalazine. The highest average yields were achieved with sulfamethoxazole, namely 63 ±8 %.
Determination of antibiotics in the soil ecosystem
Keywords: Sulfonamidy; extrakce tuhou fází; půda; antibiotika; léčiva; rezistence; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; Sulfonamides; solid phase extraction; soil; antibiotics; drugs; resistance; high performance liquid chromatography; mass spectrometry